Barcode Architects
Bureau for Architecture
and Contemporary Design

UVEK CAMPUS ITTIGEN

Barcode Architects_UVEK Campus Ittingen (2)

UVEK CAMPUS ITTIGEN

The new headquarters for the UVEK Campus, located in Ittingen, stands for a qualitative and innovative working environment for users and visitors, by creating a building that signals the UVEK standards of modern and sustainable working. The building is arranged around a series of inner green courtyards. The courtyard motif is inspired by the classical ‘campus’ thought of working in smaller clusters in a large landscaped and pleasant green environment.

Location

Ittigen

Client

Eidgenössischen Departement für Umwelt, Verkehr, Energie und Kommunikation (UVEK)

Year

2012

Status

Competition

Size

28.000m²

Category

Office

Collaborators

DELVA Landscape Architecture & Urbanism, Transsolar GmbH (sustainability), Amstein + Walthert Bern AG (MEP & installations), Schnetzer Puskas BV Basel (construction)

Team
Black arrow to the bottom Black arrow to the top

Dirk Peters, Caro van de Venne, Hendrik Bloem, Tim Brans, Niels Buring

The design of the new headquarters building for UVEK in Ittingen is a fantastic opportunity to make an exciting new environment for the users of the building, and at the same time creates a distinct added value for the whole campus area and an opportunity to point forward, to future growth and development. With its beautiful location centrally positioned in the campus and overlooking the nearby river Worble and the surrounding mountains, it is our aim to create a unique interaction between building and landscape.

The project is transparent, inviting and inclusive. It is both an exclusive office building and a focal point in an urban campus. We placed the active and publicly oriented program in visible positions, closely connected to its immediate environment. This way, the communication between adjacent buildings and the active public area is strengthened. The prominently curved façade forms the main entrance to the building: it symbolically opens up as a large welcoming entrance and is reflected by the surrounding landscape.