Barcode Architects
Bureau for Architecture
and Contemporary Design

SLUISHUIS

Barcode Architects_Sluishuis_02

SLUISHUIS

BIG and Barcode Architects’ Sluishuis housing development next to Steigereiland in IJburg, Amsterdam, is designed to offer a new way of living on the water. The project reshapes and opens up the traditional inner-city courtyard typology with two complementary bold and simple gestures: towards the water, a gateway is opened by lifting one corner, allowing water and small boats to enter the inner courtyard, and offering a spectacular view to the IJ lake; towards the neighbourhood across the road, the block steps down, creating generous terraces, bringing in daylight, and introducing a human scale. Residents and visitors alike can experience the lake from the inner water courtyard, a pontoon jetty promenade, and a public climbing route that offers panoramic views of the IJ.

Location

Amsterdam, the Netherlands

Client

VORM Development / BESIX Nederland

Year

2016 - ongoing

Status

Under construction

Size

46.500m²

Category

Residential

Collaborators

BIG - Bjarke Ingels Group, Bosch Slabbers (landscape architecture), Van Rossum (structural engineer), Buro Bouwfysica (building physics), Klimaatgarant (sustainability), Powered by EGM, Beeldenfabriek

Team
Black arrow to the bottom Black arrow to the top

Dirk Peters, Caro van de Venne, Robbert Peters, Hans van Pelt, Robertus de Bruin, Jakub Pakos, Cristobal Middleton, Mojca Bek, Emiliya Stancheva, Egidijus Kasakaitis, Joran Velsink, Christian Meezen, Pietro Maccioni, Danielle MacLeod, Maxwell Abubakar, Joshua Coster, Meghan Dalton, Lucas Vinke

The 46.500m² development’s programme is also water-themed. On the ground floor, the public programme includes a water sport centre, a small sailing school, a restaurant, and the van Loon Museum. Above, the residential units offer a variety of housing typologies including large caregiving units for the elderly, smaller studios for young professionals, and spacious double-oriented units with generous terraces for families and more affluent buyers. Residents enter the lobbies through the courtyard, where the common functions encourage meeting and socialization.

We tried
to design a building with a surprisingly changing perspective and a unique contemporary character, which reflects the identity of the future residents and all users