Barcode Architects
Bureau for Architecture
and Contemporary Design

CASANOVA

In the Maritime District, the first triangular tower in the Rotterdam skyline is emerging. CasaNova is a 110-metre tower with an iconic silhouette. The building forms an ensemble with The Muse, the sculptural residential tower by Barcode Architects on the adjacent plot, which was completed last year. Both towers are designed in synergy, both architecturally and in terms of the collective program.

Within the city boundaries, densification through high-rise is a favorable option, but anonymous volumes where residents don't know each other should be avoided. With CasaNova, we want to create a three-dimensional part of the city, where people live healthily, neighbours know each other and there is a pleasant atmosphere at ground level. The design principles used in these projects, set an example for the new Rotterdam High Rise vision.

Location

Rotterdam, the Netherlands

Client

VOF Wijnhaven 65 & Wilma Wonen

Year

2017 – ongoing

Status

Under construction

Size

22.000m²

Category

Residential

Collaborators

Pieters Bouwtechniek (structure), ABT (installations, building physics, fire safety, acoustics), SBB Ontwikkelen en Bouwen (construction), VVG (cost management)

Photography:
Frank Hanswijk

Copyright images:
WAX Architectural Visualizations, Barcode Architects

Team
Black arrow to the bottom Black arrow to the top

Dirk Peters, Caro van de Venne, Tim Brans, Wim Sjerps, Jelena Nikolic, Ilaria Ronchi, Cristóbal Middleton, Leire Baraja, Ellen Rouwendal, Beatrice Piola, Ruggero Pedrini, Jelmer Amory, Arthur Lachard, Piotr Kalbarczyk, Francesco Illuminati, Marta Falchi, Jordi Jorba, Andrea Durante

The all-sided building brings new energy to the Maritime District, which is rapidly transforming from an anonymous office district to a vibrant urban area. CasaNova activates the corner on the Wijnhaven and forms an important link on the new walking route between the Oude Haven and the Museumpark, via the Markthal, Leuvehaven and the Witte de Withstraat.

The slender building shape ensures optimal sightlines and daylight for the surrounding buildings and gives the dwellings in the tower a 300-degree view of the city. Between the fifth and eighth floors, the volume points downwards, balancing the tower elegantly on the base. On the fifth floor, on top of the low-rise, a 1.600m² roof garden will be realised. The residents of CasaNova and The Muse can meet each other here informally, and the roof garden is directly connected with the liveliness on the quay. Besides the collective roof garden, various shared functions are included in the program, such as a gym, a communal kitchen, co-working spaces, meeting rooms and hotel rooms that residents can reserve for their guests. In the plinth, hospitality functions and the central entrance add liveliness to the public space on ground level.

The tower contains a rich residential program with 116 dwellings, from more compact apartments in the low-rise block to spacious tower apartments and exclusive penthouses with large outdoor spaces. Floor-to-ceiling windows ensure optimal daylight entry and spectacular views in all the tower apartments.

The vertical orientation in the façade accentuates the slender design. Red-brown Neckartäler Hartsandstein panels give the tower a warm and powerful appearance all around. Towards the top of the tower, the panels have gradually broader smooth-edged surfaces. These elements reflect the sunlight, creating a shifting appearance throughout the day and making the top of the tower seem to disappear into the sky.