Barcode Architects
Bureau for Architecture
and Contemporary Design

COLLECTIE CENTRUM NEDERLAND

Barcode Architects_CCN_01

COLLECTIE CENTRUM NEDERLAND

In order to preserve the internationally renowned collections of the Dutch national musuems, a competition was announced in 2016 to design a new collection depot in Amersfoort. In collaboration with C.F. Møller Architects, we opted not for an anonymous box along the highway, but rather a recognizable profile in the landscape through its special and contemporary look.

Location

Amersfoort, The Netherlands

Client

Rijksmuseum

Year

2016

Status

Competition

Size

30.500m²

Category

Public building

Collaborators

C.F. Møller Architects (DK), ARUP

Team
Black arrow to the bottom Black arrow to the top

Dirk Peters, Caro van de Venne, Hendrik Bloem, Robbert Peters, Jakub Pakos, Jelena Nikolic, Mojca Bek, Emiliya Stancheva

The contemporary and unique architecture is achieved by draping the different functions within the depot to create stiff tunnels. These tunnels ensure secure sharing between the various storage sheds; it minimizes the chance of damage, makes it easy to secure the building and can be arranged in such a way that different climate requirements do not get in each other's way. These tunnels can be built efficiently because of the use of modular tunnel elements and can, if desired, be expanded in the future. The end facades are inviting and connect the building with its immediate surroundings. They represent the identity of the four different institutes, each of which can complement an arch of façade with characteristic images that refer to the specific identity of the museums.