Barcode Architects
Bureau for Architecture
and Contemporary Design

ARNHEM NIEUWSTRAAT

ARNHEM NIEUWSTRAAT

The Nieuwstraat in Arnhem is slowly being transformed into a lively city street that connects the historic center with the Rhine. The plinth boasts a mixed program with small-scale concepts stores, cafés and restaurants, workplaces and studio and exhibition spaces, thus enhancing the liveliness in the area and making Nieuwstraat an attractive destination in the city center.

Location

Arnhem, the Netherlands

Client

AM

Year

2018 - ongoing

Status

Preliminary design

Size

12.000m²

Category

Residential

Collaborators

BAM Bouw en Techniek (installations), BAM Advies & Engineering (construction), LBP Sight (fire safety, building physics), Dakdokters (landscape)

Team
Black arrow to the bottom Black arrow to the top

Dirk Peters, Caro van de Venne, Robbert Peters, Albert Dijk, Luca Braccini, Ellen Rouwendal, Duc Ngo, Agata Majcherska, Ruggero Pedrini, Beatrice Piola, Michele Cherubini, Benito Campitelli, Christian Meezen, Arianna Balena, Artemis Kyriakou, Bogdan Ursan

The Nieuwstraat project consists of six characteristic "houses" with a bustling plinth. The plinths have a flexible layout and boast high ceilings and plenty of natural light. They relate to the surrounding streets and invite people in. This activates a new city axis and walking route to the Rhine, adding a new public space to the area.

The six houses have a varying scale and size that fits in pleasantly with the experience of the city center and the Rhine. The human scale is reinforced by the façade structure and the green identity of the rising roof terraces. The building thus seamlessly fits into the scale of the existing buildings on Nieuwstraat, Trans and Rijnkade.